STRONA GŁÓWNA

   GRUBYZWIERZ...

   ZŁÓW I WYPUŚĆ

   METODY POŁOWU

   ARTYKUŁY

   RELACJE Z WYPRAW

   ŁOWISKA

   FILMY

   GRY

   KUCHNIA

   LINKOWNIA

   RAPR PZW

   KSIĘGA GOŚCI

 

 

 

 

 

8

artykułów

 

 

12

metod połowu

 

 

65

relacji z wypraw

 

1

opis łowiska

 

 pajacyk_139x68.gif

 

 

 

 

Esox Hunter

STRONA GŁÓWNA => KUCHNIA

czytano

30

razy

 WĘDZONE RYBY

Smak niektórych gatunków ryb  można docenić dopiero po ich uwędzeniu. Do tej pory wędziłem pstrągi, łososia i makrele. Zdecydowanie najsmaczniejszymi rybami z wędzarni są świeżutkie pstrągi. Łosoć też jest dobry, ale lepiej zrobić z niego Grav Laxa. Zasada postępowania ze wszystkimi rybami jest w zasadzie taka sama.

Składniki:

- świeże ryby, np: pstrągi, leszcze, sieje
- woda (np: 5-cio litrowy baniaczek z hipermarketu)
- sół kamienna lub jodowana
- 5 ząbków czosnku
- 3 liście laurowe

Przygotowanie:

Ryby: rybki wypatroszyć i dokładnie wymyć

Solanka: najlepsza solanka jest taka, że wrzucone do niej jajko kurze pływa swobodnie dotykając czubeczkiem powierzchni wody. Aby zrobić taką zalewę należy dosypywać do dowolnej ilości wody sól, stale mieszając i obserwując jajko. Następnie wrzucić do niej czosnek i liście laurowe.

Układamy ryby w misce i zalewamy naszą solanką. Rybki powinny się w niej moczyć 12-15 godzin. Po tym czasie je wyciągamy wieszamy na specjalnych wieszakach i pozostawiamy na ok. 3 godzinki do obeschnięcia. Po tym czasie wrzucamy je do wędzarni. Początkowo wędzimy w dymie o temperaturze ok. 30 stopni (osuszanie), następnie można przejść do 50-55 stopni. Po ok. dwóch, trzech godzinkach rybki powinny być uwędzone. Kto nie chce czekać tak długo może wędzić rybki w dymie gorącym o temperaturze ok. 70 stopni. Ryby w sumie nam się upieką, ale i tak zdążą przejść dymem na tyle, aby smakowały rewelacyjnie.

Uwędzoną rybkę podajemy ze świeżym pieczywem i skrapiamy sokiem z cytryny.

 

SMACZNEGO !!!!

 

Komentarze:

 

 

Dodaj komentarz:

 

Twoje Imię:

 

Twoja strona WWW:

 

Twój komentarz:

 

 

STRONA GŁÓWNA => KUCHNIA

 

 

Menu prawe

 


6,0 kg

 

 

 

 

Wyszukaj w Google.pl

 

 

 

Top 100 o Wedkarstwie

 

Wedkarstwo

 

Najlepsze o wędkarstwie

 

Wszelkie prawa zastrzeżone. © 2006 GrubyZwierz.pl Projekt i wykonanie: GrubyZwierz.pl

E-mail: kontakt@grubyzwierz.pl

Odsłony: 3497 Unikalne:767 Dzisiaj: 1 Online: 1Top: 21-02-2010 (9)